ΦΑΟΥΣΤ_Επεισόδιο 13 - Ερινύες_Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio





Ο Φάουστ εισέρχεται μέσα στον καθρέφτη παρασυρμένος από τις σκιές στην άλλη πλευρά. Τα σκιερά σώματα τον αγγίζουν και το άγγιγμά τους διαπερνά το σώμα του και φτάνει μέχρι τα σπλάχνα. Η αίσθηση αυτή ξεπερνά οποιοδήποτε προηγούμενη εμπειρία έκστασης. Κλείνει τα μάτια και όταν τα ανοίγει, οι σκιές έχουν εξαπλωθεί και έχουν σχηματίσει ένα κενό δωμάτιο. Ένα σκοτεινό κενό δωμάτιο. Ο "γυάλινος λαβύρινθος" ή η διανοητική επαφή, που υπήρξε με τον άλλον άντρα σαν να βρίσκονται σε μια διάσταση μακρινή. Σαν να ξεκλείδωσε και να εισήρθε σε έναν χώρο μοναδικό, χωρίς να γνωρίζει αν είναι δημιουργία του μυαλού του ή κάτι εντελώς υπερβατικό και αχανές ταυτόχρονα. Χωρίς να μπορεί να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο.

Ο Φάουστ ακολουθεί έναν αχνό φωτισμό στο βάθος του κενού χώρου και βρίσκεται σε μια άδεια σκηνή θεάτρου. Προσέχει τις σκιές από τους ηθοποιούς, που κατευθύνονται προς τα παρασκήνια και τον αφήνουν μόνο στη σκηνή. Ένα προβολικό φως τρεμοπαίζει πάνω στη σκηνή με φορά προς τους θεατές. Αυτοί, σκιερές φιγούρες καθισμένες στο θεωρείο χωρίς να κουνιούνται. Προσπαθεί να διακρίνει τα πρόσωπά τους μέσα από το φως που τρεμοπαίζει, αλλά μάταια. Προχωράει μπροστά στη σκηνή, αλλά η απόσταση με το θεωρείο και τους θεατές παραμένει η ίδια. Προχωράει και άλλο μπροστά, αλλά η απόσταση δεν αλλάζει. Η λάμπα του προβολέα τρεμοσβήνει μέχρι να καεί.

Ανάβει ένα φως πίσω στα παρασκήνια. Ο Φάουστ κατευθύνεται προς τα εκεί. Λίγο πριν εισέλθει, διακρίνει μια σκιά. Κοντοστέκεται. Κάνει ένα βήμα και βλέπει μια γυναίκα να βρίσκεται καθισμένη μπροστά από τον καθρέφτη. Προσπαθεί να διακρίνει το πρόσωπό της μέσα από τον αντικατοπτρισμό. Ακούγεται το πέταγμα μιας νυχτερίδας καθώς πλησιάζει τη γυναίκα. Και ο ήχος μιας οχιάς που σέρνεται ακριβώς πίσω.


Νιώθεις πώς στον ιστό του μας τυλίγει,
Το τέρας που μας φέρνει ρίγη; - 

Λύγισαν τα γόνατά μου -

Δεν έχει κανέναν μας πειράξει -

Κι όμως όλοι έχουν τρομάξει - 
Χάθηκε όλο μας το κέφι - 
Τέτοιο κακό το κτήνος τρέφει.



Ο Φάουστ συνειδητοποιεί πως έχει επισκεφθεί ξανά τον συγκεκριμένο χώρο. Ήταν μια από τις επισκέψεις στον Πάνω Κόσμο για να συλλέξει στοιχεία για τον ιό. Είχε ανακαλύψει αυτό το εγκατελειμένο θέατρο και πίσω από τον καθρέφτη των παρασκηνιών είχε αισθανθεί την παρουσία μιας τρομακτικής σκιάς. Αυτή η σκηνή επαναλάμβανεται με κάποιον τρόπο και τώρα σε αυτό το αχανές τοπίο που έχει βρεθεί. Η μορφή της γυναίκας που κάθεται με πλάτη δεν αντιδρά στην παρουσία του Φάουστ δίπλα της. Ο Φάουστ βλέπει κάτι να κινείται πίσω από τον καθρέφτη. Μια φιγούρα τρομακτική κάνει την εμφάνισή της.

Η τρομακτική ανθρώπινη φιγούρα αποκαλύπτεται στον Φάουστ. Είναι ο Βάλεντιν, ο αδερφός της Μαργαρίτας. Ο Φάουστ συνειδητοποιεί ότι το ίδιο θέατρο στον Πάνω Κόσμο ήταν το διαστροφικό club του Βάλεντιν που είχε επισκεφθεί στο ταξίδι του πίσω στο χρόνο. Φαίνεται όμως πιο αδύναμος, πιο γερασμένος. Αλλά είναι ο Βάλεντιν. Ακόμα και τώρα, στα μάτια του έχει την ίδια λάμψη. Ακόμα και τώρα του προκαλεί την ίδια ανατριχίλα.







Σημειώσεις
  1. Στο δέκατο τρίτο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το κεφάλαιο του δεύτερου μέρους "Οι Ερινύες" από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Οι μουσικές επιλογές του δέκατου τρίτου επεισοδίου είναι του Γιώργου Οικονόμου, που επέλεξε να παρουσιαστούν κομμάτια από τη δισκογραφία των Maurizio.
  4. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο συμμετείχε η Jo Nasta. Αφήγηση: Chico

Προηγούμενα Επεισόδια:


Σχόλια