ΦΑΟΥΣΤ_Επεισόδιο 12 - Χορός Των Σκιών_Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio




Ο καθρέφτης του γυάλινου λαβύρινθου διαλύεται και ο άλλος άντρας ορμάει επιθετικά κατά πάνω του Φάουστ. Αυτός προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει, αλλά μάταια. Τα χέρια του άλλου άντρα τον σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό. Αγγίζει στο πάτωμα μήπως και βρει κάποιο σπασμένο αιχμηρό γυαλί. Αρπάζει ένα γρήγορα και πάει να το καρφώσει στο κεφάλι του άλλου. Εκείνη τη στιγμή, όμως, συνειδητοποιεί ότι δεν υπήρχε ο άλλος άντρας. Πιάνει το λαιμό του και προσπαθεί να συνέλθει από την τρομακτική ψευδαίσθηση.

Ο Φάουστ παρατηρεί τον γυάλινο λαβύρινθο που απλώνεται προς διάφορες κατευθύνσεις και αναζητάει τον άλλο άντρα. Κοιτάει την αντανάκλαση στον καθρέφτη. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι ούτε ο άντρας ούτε ο ίδιος. Είναι μια σκιά. Κάνει μια κίνηση με τα χέρια μήπως είναι η δική του σκιά, που αντανακλάται. Αλλά η σκιά δεν ακολουθεί την κίνηση. Αντίθετα, μια δεύτερη σκιά αναδύεται μέσα από την πρώτη. Ο Φάουστ τρομάζει και γυρνάει πίσω να κοιτάξει, μήπως και βρίσκεται κάποιος άλλος στον ίδιο χώρο. Αλλά είναι μόνος του. 

Οι σκιές πληθαίνουν. Σκιές γυναικών, από διαφορετικές ηλικίες. Οι κινήσεις τους είναι αργές σαν να ορίζονται από νήματα. Ακούγεται η φωνή του άλλου άντρα, σαν να είναι το δικό του μυαλό με το οποίο σκέφτεται ο Φάουστ. 

Αυτές που 'ρχονται δε γροικάτε
Σεις, των γραφών οι μυημένοι,
Τις κακούργες κοιτάτε οι καημένοι,
Και φιλόξενα τις χαιρετάτε.

Οι Ερινύες είναι, κανείς δε μας πιστεύει,
Νέες, λυγερές, φιλικές κι ωραίες,
Τέτοιες αν θέλετε να κάνετε παρέες,
Η περιστέρα θα 'ναι φίδι που χαϊδεύει.

Είναι ύπουλες, μα όπως ζούμε τώρα,
Που οι τρελοί για τα λάθη τους καυχώνται,
Θέλουν κι αυτές γι' αγγέλοι να περνιώνται,
Και να σπέρνουν τη πανούκλα μέσ' στη χώρα.

Μια λυγερόκορμη σκιά γυναίκας απλώνει το χέρι της μέσα από τον καθρέφτη και αγγίζει τον Φάουστ. Από τη μεριά του καθρέφτη που βρίσκεται ο Φάουστ, το χέρι αυτό δεν είναι σκιά πλέον. Η γυναίκα τείνει και το υπόλοιπο κορμί της προς τη μεριά του. Τελευταίο αναδύεται μέσα από τον καθρέφτη το πανέμορφο πρόσωπό της. Τον καλεί να περάσει στην άλλη πλευρά. Ο Φάουστ ακολουθώντας το υπνωτισμένο μυαλό του άλλου άντρα δέχεται την πρόσκληση και βουλιάζει σιγά-σιγά και αυτός στην άλλη πλευρά, για να συμμετάσχει στο χορό των σκιών.

 Σημειώσεις
  1. Στο δωδέκατο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα κεφάλαια του δεύτερου μέρους "Οι Χάρες" και "Οι Μοίρες"  από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Οι μουσικές επιλογές του δωδέκατου επεισοδίου είναι του Γιώργου Οικονόμου, που επέλεξε τραγούδια από τη δισκογραφία του Fela Kuti, και τα οποία ταιριάζουν στην κάθε σκηνή που συνοδεύουν.
  4. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο συμμετείχε η Τζο Νάστα. Αφήγηση: Chico

Προηγούμενα Επεισόδια:


Σχόλια