ΦΑΟΥΣΤ _ Επεισόδιο 11 - Δεσμοί Αίματος _Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio




Στο δωμάτιο ενός σπιτιού, μια έφηβη κοπέλα είναι καθισμένη μπροστά από καθρέφτη και η μητέρα της στέκεται από πάνω και της χτενίζει τα μαλλιά.

Μάνα
Όταν βγήκες νιο βλαστάρι, 
Σου 'φτιαξα λευκό σκουφί, 
Είχες πρόσωπο φεγγάρι
Κι ένα τρυφερό κορμί.
Σ' έβλεπα κιόλας νυφούλα,
Του πιο πλούσιου γυναικούλα,
Με τ' ονείρου την ορμή.

Το χτένισμα στα μαλλιά της κοπέλας γίνεται πιο έντονο και της προκαλεί πόνο. Η μάνα συνεχίζει να χτενίζει με την ίδια ένταση και συνέρχεται μόνο μετά την κραυγή της κόρης. Πίσω από την ντουλάπα κρύβεται ο μικρός γιος της οικογένειας και παρακολουθεί τη σκηνή μέσα από τα αθώα μάτια του.

Ο Φάουστ βρίσκεται σε έναν πολυδιάστατο χώρο, όπου μέσα από τους καθρέφτες και τις αντανακλάσεις, αυτός και ο άλλος άντρας παρακολουθούν θραύσματα της μνήμης και της φαντασίας τους. Ο Λαβύρινθος με τους καθρέφτες συνεχώς γίνεται πιο δαιδαλώδης όσο και οι δυο άντρες θυμούνται, αισθάνονται ή και σκέφτονται περισσότερα. Έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν ποτέ να δραπετεύσουν από αυτόν το νοητικό διαφανή πύργο.

Ο Φάουστ καθώς παρακολουθεί τη σκηνή με τη Μάνα και την Κόρη, νιώθει έναν περίεργο φόβο. Ο μικρός που κρύβεται πίσω από την ντουλάπα, σαν να αισθάνθηκε κάτι, γυρνάει και κοιτάει τον εσωτερικό τοίχο της ντουλάπας. Φαίνεται σαν να κοιτάζονται οι δυο τους στα μάτια. Ο Φάουστ ταυτόχρονα κοιτάει στην αντανάκλαση τον άλλον άντρα να βαριανασαίνει περίεργα σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι πολύ τρομακτικό.

Ανοίγει σιγά-σιγά η πόρτα του δωματίου που βρίσκονται η μάνα, η κόρη και ο κρυμμένος γιος. Τους λούζει όλους κρύος ιδρώτας. Εμφανίζεται η θηριώδης μορφή ενός άντρα. Η παρουσία του κατακλύζει τον χώρο. Δεν μπορούν να τον κοιτάξουν στο πρόσωπο. Η ματιά τους φτάνει μέχρι το στήθος. Η κοπέλα σηκώνει διστακτικά το κεφάλι της για να αντικρύσει το πρόσωπο του πατέρα. Αυτός φοράει μια μάσκα πουλτσινέλα. Αρχίζει να χαϊδεύει την κόρη του περίεργα, με μια οικειότητα, που δεν αρμόζει στην πατρική στοργή.

Πατέρας
Μακάρι φωτιά,
Μεγάλη, πλατιά,
Τα ουράνια να στάζουν.

Κάθε άγγιγμα του πατέρα είναι μια μαχαιριά στο στήθος της κόρης. Τρέμει ολόκληρη. Ξαφνικά νιώθει σταγόνες ζεστές να στάζουν στο κεφάλι και το πρόσωπό της. Ανοίγει τα μάτια και έχει βαφτεί με αίμα. Ο πατέρας σωριάζεται σαν ένας κενός κορμός δέντρου. Ο μικρότερος αδερφός της τον μαχαίρωσε πισώπλατα και παραμένει ανέκφραστος πάνω από το πτώμα του νεκρού πατέρα.

Αρχίζει να ραγίζει το γυαλί του καθρέφτη από τον οποίο ο Φάουστ παρακολουθούσε όλη αυτή την τραγική οικογενειακή στιγμή, που στιγμάτισε τη ζωή του άλλου άντρα. Ο καθρέφτης διαλύεται και ο άλλος άντρας, επηρεασμένος από τη συγκεκριμένη σκηνή που ξαναβίωσε συναισθηματικά, ορμάει επιθετικά κατά πάνω του Φάουστ.

Σημειώσεις
  1. Στο ενδέκατο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το κεφάλαιο του δεύτερου μέρους "Μάνα Και Κόρη"  από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Οι μουσικές επιλογές του ενδέκατου επεισοδίου είναι του Γιώργου Οικονόμου, που επέλεξε τραγούδια από τη δισκογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και συγκεκριμένα της δεκαετίας του '60, και τα οποία ταιριάζουν στην κάθε σκηνή που συνοδεύουν.
  4. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο συμμετείχαν η Μαριάννα Καββαδία (Μάνα), και η Βιργινία Μπάκα  (νανούρισμα). Αφήγηση: Chico

Προηγούμενα Επεισόδια:

Σχόλια