FAUST, Episode 4, "Προ των Πυλών" _ Soundtrac-es by Chico @ Random Access Radio





Ένας νεαρός με μάσκα κοιτάει τη στρατιά αστυνομικών που 'χουν δημιουργήσει ένα ανθρώπινο φράγμα. Ανάβει το στουπί και τους πετάει το φλεγόμενο μπουκάλι. Καθώς το μπουκάλι βρίσκεται στον αέρα, ένας γυμνός άντρας φωτίζεται όταν βγαίνει από σκοτεινό σοκάκι. 

Ο γυμνός άντρας είναι ο Δρ Φάουστ. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου ένας φωτογράφος τον απαθανατίζει, καθώς του επιτίθεται ένας αστυνομικός και τον χτυπάει με γκλομπ στο κεφάλι. Ο Δρ. Φάουστ όμως καταφέρνει να αντισταθεί και να αφοπλίσει τον αστυνομικό, να του βγάλει το κράνος και να τον σωριάσει στο δρόμο. Τον τραβάει πίσω στο σοκάκι, ενώ όλη αυτή η σκηνή απαθανατίζεται από τον φωτογράφο. 

Ο Δρ. Φάουστ βγαίνει από το σκοκάκι με την αστυνομική στολή και μπλέκεται στη διαμάχη μεταξύ αστυνομικών και πολιτών. Δεν επιτίθεται όμως στους πολίτες, αλλά σε αστυνομικούς. Κάποιοι αστυνομικοί, που προσέχουν το συμβάν δεν καταλαβαίνουν γιατί χτυπιούνται μεταξύ τους συνάδελφοι. Πλησιάζουν και τους χωρίζουν. Όταν οι υπόλοιποι αστυνομικοί βγάζουν τα κράνη τους, ο Δρ. Φάουστ αρνείται. Του το αφαιρούν με το ζόρι. Βλέπουν ότι δεν είναι κάποιος από την ομάδα τους και ο αρχηγός του καταφέρνει ένα δυνατό χτύπημα με το γκλομπ και τον ξαπλώνει στο δρόμο. Δύο άλλοι αστυνομικοί τον σέρνουν αναίσθητο μέσα στην κλούβα.

Αυτό που λες της εποχής το πνεύμα
Είναι πνεύμα ισχυρών
Που καθρεφτίζει τα σημεία των καιρών.
Αυτό 'ναι, δυστυχώς, μια τραγωδία!
Κοιτάς και 
Βλέπεις μόνον οχετό και κτηνωδία
Ή κωμωδία με θέμα την πολιτική.
Μ'επιχειρήματα σωστά και αξιώματα
Που σε ανδρείκελων ταιριάζουνε τα στόματα!

Ο Δρ. Φάουστ βρίσκεται αιμόφυρτος, δεμένος με χειροπέδες σε καρέκλα στο ανακριτικό γραφείο αστυνομικού τμήματος. Απέναντί του στέκονται τρεις αστυνομικοί. Κοιτάζει δεξιά και βλέπει έναν καθρέφτη. Υποψιάζεται ότι τον παρακολουθούν και άλλοι.

Πίσω από τον καθρέφτη βρίσκονται ο Αστυνομικός Διευθυντής και η Μαργαρίτα, ψυχίατρος και κοινωνική λειτουργός.

Αστυνομικός Διευθυντής: Τον πιάσαμε να ξυλοφορτώνει διάφορους αστυνομικούς στη διαδήλωση, έχοντας καταφέρει να τρυπώσει ο ίδιος ντυμένος αστυνομικός. Απορώ με το θράσος του. Συνήθως εμείς τρυπώνουμε στις πορείες ντυμένοι με πολιτικά. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να συμβαίνει το αντίθετο. Ευτυχώς τον ανακαλύψανε πριν επιτεθεί σε περισσότερους ανυποψίαστους αστυνομικούς. 

Μαργαρίτα: Έχουμε στοιχεία για την ταυτότητά του;

Αστυνομικός Διευθυντής: Απολύτως τίποτα. Πήραμε δαχτυλικά αποτυπώματα. Καμία ταυτοποίηση. Ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι καταγεγραμμένος πουθενά. Ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο μήπως πρόκειται για κάποια ειδική περίπτωση εγκληματία ή κατασκόπου.

Μαργαρίτα: Ο ίδιος τι λέει;

Αστυνομικός Διευθυντής: Ότι το όνομά του είναι Φάουστ και είναι γιατρός στο επάγγελμα. Το πρώτο πράγμα που ήθελε να μάθει είναι τη χρονολογία και διάφορα ακαταλαβίστικα περί του ιού Μεφίστο... Δεν βγάζω άκρη. Σας έφερα, μήπως αποσπάσετε εσείς κάποια πληροφορία ή αν καταλάβετε αν παίρνει ψυχοφάρμακα ή άλλα παραισθησιογόνα. Πήραμε και αίμα, οι εξετάσεις θα είναι έτοιμες σε λίγο.

Εν τω μεταξύ μέσα στο ανακριτικό δωμάτιο.

Αστυνομικός1: Δε με πειράζει ν' αγρυπνήσω. Θα μείνω εδώ μέχρι να γνωρίζω τα πάντα, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είσαι ο διάβολος ο ίδιος.

Φάουστ: Πώς ο νους... Σε πράγματ' ασήμαντα μένει κολλημένος... Και με τα χέρια σκάβει... Για να βρει στο τέλος μιαν ακρίδα

Αστυνομικός1: Γαμημένε! Του επιτίθεται και τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο.

Μπαίνουν βεβιασμένα μέσα στο ανακριτικό δωμάτιο ο Αστυνομικός Διευθυντής και η Μαργαρίτα.

Αστυνομικός Διευθυντής: Σταματήστε αμέσως! Δεν σας έχω εδώ για να παίζετε ξύλο με τους κρατουμένους! Σοβαρευτείτε. Βγείτε όλοι από το χώρο και αφήστε την κυρία να μιλήσει μαζί του.

Όταν ο Φάουστ βλέπει την Μαργαρίτα να μπαίνει στο ανακριτικό δωμάτιο, η μορφή της τον σαστίζει. Χάνεται για λίγο στο μυαλό του. Βρίσκεται κάπου σε μια Πύλη του Βερολίνου. Πολύς κόσμος περπατάει δίπλα του. Μια ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας. Πολύ κοντά χρονικά στην περίοδο που επέστρεψε από το μέλλον.

Περιπατητές: Πού πάτε από κείνη τη μεριά;

Ένας Περιπατητής: Εγώ λέω να πάμε στην πηγή.

Ο Δεύτερος: Δεν είν' ωραία από κει.

Οι Άλλοι: Εσύ τι θα κάνεις;

Ένας Τρίτος: Θα πάω με τους φίλους.

Ένας Τέταρτος: Ελάτε πάνω, στον πύργο... Να βγείτε για κοριτσόπουλα... Φαϊ, πιοτό, καβγάς που δεν κοπάζει.

Ένας Πέμπτος: Δεν πάω, το μέρος με ανατριχιάζει.

Μια κοπέλα: Όχι, όχι, εγώ στην πόλη θα γυρίσω.

Μια Δεύτερη: Κι αν έρθω, τι έχω να κερδίσω... Στο πλευρό σου πάντα θα πηγαίνει, Μ' εσένα θα χορεύει στην πλατεία...

Η μητέρα του Φάουστ τον συνοδεύει από το χέρι στους γεμάτους κόσμο δρόμους του Βερολίνου. Ο Φάουστ προσέχει έναν Ζητιάνο.

Ζητιάνος: Αφέντη μου κι εσύ καλή κυρία... Που πλούτη κι αγαθά σας χάρισ' ο Θεός... Κοιτάξτε λίγο τη δική μου δυστυχία... Πεινάω και υποφέρω μοναχός!... Κάντε, καλέ, μια ελεημοσύνη!... Χαρα 'ναι για τον άνθρωπο να δίνει... Μια στάλα δείξτε μου στοργή!...

Καθώς η μητέρα του τον τραβάει από το χέρι, ο μικρός Φάουστ γυρνάει να κοιτάξει για τελευταία φορά τον Ζητιάνο. Έχει την εντύπωση πως μοιάζει με κάποιον από τους Επιστήμονες από το Μέλλον. Η εικόνα του μυστήριου Ζητιάνου τον τρομάζει.

Άλλος Αστός: Αυτό που προτιμώ σε Κυριακή κι αργία... Είναι για πολέμους και σφαγές να συζητώ... Τι γίνετ' εκεί πέρα στην Συρία... Που τρώγονται οι λαοί σε πυρετό; Στο παραθύρι στέκεις και πίνεις μια γουλιά... Κι όταν το βράδυ γυρίζεις πάλι στη φωλιά... Λες χίλια ευχαριστώ που ζεις σε ηρεμία.

Γύρνα και κοίτα από ψηλά
Την πόλη, κει πέρα, χαμηλά.
Μέσ' απ' την πύλη τη σκοτεινή
Λαοθάλασσα βγαίνει γιορτινή.

Το όραμα του Φάουστ συνεχίζεται. Ακούει από μακριά τύμπανα, έντονα, χορευτικά, θορυβώδη. Βλέπει φωτιά. Χέρια, πόδια να ανταποκρίνονται στα χορευτικά αυτά τύμπανα. Ο κόσμος χορεύει γύρω από τη φωτιά. Κάποιες γυναίκες γδύνονται μέσα σε έκσταση. Αγκαλιάζουν τους εκστασιασμένους και αυτούς άντρες τους.

Ακούγεται το έντονο γάβγισμα ενός σκύλου.

Μαργαρίτα: Κύριε Φάουστ, με ακούτε; Η αποψινή σας περιπέτεια σας έχει καταπονήσει. Θα πρότεινα να με ακολουθήσετε στην κλινική, όπου θα μπορέσουμε να τα πούμε πιο ήρεμα.

Πίσω από τον καθρέφτη, τους παρατηρεί κάποια μυστήρια φιγούρα. Οι αστυνομικοί, που ήταν πριν στο ανακριτικό δωμάτιο εισέρχονται στον χώρο αυτόν. 

Αστυνομικός: Συγνώμη, κύριε, πως μπήκατε εδώ μέσα; Τι δουλειά έχετε να παρακολουθείτε την ανάκριση;

Ο μυστήριος αυτός τύπος γυρνάει. Σκοτεινά γυαλιά οράσεως καλύπτουν κάπως τα μάτια του. Είναι ο επιστήμονας2, που ήρθε και αυτός από το μέλλον για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αποστολής του Δρ. Φάουστ.

Επιστήμονας2: Είμαι του Υπουργείου. Μου ζητήσανε να έρθω να παρακολουθήσω τον κρατούμενο... 


Σημειώσεις

  1. Στο τέταρτο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το κεφάλαιο "Νύχτα" και "Προ των Πυλών" από το ίδιο το κείμενο του Γκαίτε σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη (σε πλάγια γραμματοσειρά).
  2. Για την ολοκλήρωση του "πόστερ" της συγκεκριμένης σειράς εκπομπών, σημαντική ήταν η βοήθεια του S/Tools.
  3. Οι μουσικές επιλογές είναι του Γιώργου Οικονόμου, που επέλεξε κομμάτια από τα δύο πρώτα άλμπουμ της δισκογραφία των Ash Ra Tempel, και τα οποία ταιριάζουν με τις σκηνές που συνοδεύουν.

Σχόλια